pesto z rukoli z orzechami włoskimi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rukola

    200 gram
  • orzechy włoskie

    60-80 gram
  • parmezan starty

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    1 płaska łyżeczka
  • oliwa

    4-5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - pesto z rukoli z orzechami włoskimi foto
Rukolę dokładnie wypłukać i osuszyć. Orzechy obrać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 3-5 minut aby wydobyć aromat.
Do rozdrabniacza wsypać pokrojoną rukolę, orzechy, oliwę, sok z cytryny i uruchomić urządzenie.
Krok 2 - pesto z rukoli z orzechami włoskimi foto
Rozdrabniać tak długo aż będzie miało konsystencję papki i nie będzie widać większych fragmentów zieleniny. Na końcu dodać parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający, doprawić solą i rozgniecionym czosnkiem. Rozdrabniać jeszcze chwilę.
Krok 3 - pesto z rukoli z orzechami włoskimi foto
Pesto przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Nie wiem niestety jak długo, ale do tygodnia powinno wytrzymać. Świetne jest do makaronu albo jako smarowidło do chleba.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 12.10.2013 08:48
bardzo lubię
Wafelek2601 23.09.2013 09:56
Bardzo przydatny przepis
Granita 16.07.2013 08:56
wygląda obłędnie i pachnie z daleka
czekoladka_m 03.07.2013 15:17
Często używam pesto, ale robię zazwyczaj z bazylii, to bardzo mi się podoba;)
olkaaa 30.06.2013 10:13
chętnie spróbuję
Róża1 18.06.2013 09:36
ja też bardzo lubię rukolę:-)
Katarzyna59 13.06.2013 07:29
bardzo smaczne
jozefinach 09.06.2013 14:54
Uwielbiam rukolę, ale jeszcze nigdy nie jadłam pesto z rukoli. Jestem bardzo ciekawa tych smaków.
caralajna 06.06.2013 06:43
http://www.doradcasmaku.pl/blog/6708/wpis/3267/dzika-rukola-prosto-z-pola.html
ONY_za_kare 05.06.2013 22:54
czytałem wpis o rukoli:) też tak chce :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat