Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z rukolą i kozim serem

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rukola 130 g
ser kozi 80 g (najlepiej wędzony)
orzechy włoskie 80 g
czosnek 4 ząbki
oliwa 140 ml
ksylitol 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Porada

Pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z rukolą i kozim serem

Orzechy włoskie prażymy i studzimy.

Ser kozi (u mnie wędzona kozia gouda) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Do naczynia dodajemy liście rukoli, 4 ząbki czosnku, ostudzone orzechy, ser kozi, cukier brzozowy i około 70 ml oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy za pomocą blendera.

Następnie dodajemy pozostałą cześć oliwy z oliwek i jeszcze przez chwilę miksujemy - (około 5 sekund).

Na koniec pesto doprawiamy solą i dość obficie świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.

Pesto świetnie komponuje się z ryżem, gotowanym klasycznie w wodzie, jak i tym przygotowywanym do risotto.

Pesto wystarczy wymieszać z gorącym ryżem - (samego pesta nie podgrzewamy), a całość posypać dodatkowo kozim serem.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 14.10.2014 13:48
super pomysł na pesto
caralajna 11.10.2014 19:39
fajne pesto
2milutka 10.10.2014 18:24
musi być smaczne!
Anna169Hosz 10.10.2014 18:15
Bardzo ciekawy pomysł z tym kozim serem.
ice cubes 10.10.2014 17:05
z chęcią bym spróbował :)
foczka-ks 10.10.2014 15:09
fajny pomysł
Magda60 10.10.2014 14:13
pesto swietne
Beatris 10.10.2014 13:10
Bardzo lubię domowe zielone pesto... Podoba mi się twoja wersja:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak