Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z pietruszki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Pyszne pesto z natki pietruszki, która zawiera sporą dawkę witaminy C (ponad trzykrotnie więcej niż owoce cytrusowe!), folianów oraz beta karotenu. Pesto będzie doskonałym dodatkiem do ciężkich dań. Natka pietruszki pobudza wydzielanie soków żołądkowych, które wspomagają trawienie.

Składniki:

Składniki:

natka pietruszki 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
migdały blanszowane 30 gramów
ser cheddar 30 gramów
oliwa 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,3 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,2 łyżeczki

Porada

* Pesto zamknięte w słoiczku możemy przechowywać w lodówce przez około 7 dni. Wierzch warto zalać dodatkową porcją oliwy z oliwek. * Do przygotowania pesto wybierajmy dobrej jakości, ekologiczną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno. Taka oliwa będzie najsmaczniejsza i najzdrowsza.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z pietruszki

Blanszowane migdały lekko prażymy, studzimy i rozdrabniamy w blenderze lub moździerzu. Natkę myjemy, osuszamy, a następnie oddzielamy listki od łodyg. Do rozdrobnionych migdałów dodajemy listki pietruszki, ząbek czosnku i połowę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka sekund.

Następnie, cały czas miksując, dodajemy starty ser Cheddar i dolewamy powoli pozostałą część oliwy. Na koniec pesto doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak