Pesto z pieczonej czerwonej papryki z makaronem

Pesto z pieczonej czerwonej papryki z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron linguine z pesto z pieczonej, czerwonej papryki z pomidorami suszonymi, parmezanem, orzeszkami pinii.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • papryka czerwona

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory suszone

    6 sztuk
  • orzeszki pinii

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 sztuka
  • parmezan

    60 gramów
  • makaron linguine

    300 gramów
  • bazylia

    1 pęczek
  • kapary

    1 łyżka
  • oliwa

    3 łyżki

Do smaku:

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • pieprz czarny mielony

  • papryka wędzona

Do dekoracji:

  • bazylia

  • Jabłuszka kaparowe Smak

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.

Papryki myjemy i osuszamy. Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej, każdy smarujemy oliwą. Papryki zawijamy w folię, przekładamy na blachę i pieczemy przez 40 minut. W połowie czasu przewracamy na drugą stronę.

Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy ogonek, nasiona i białe części. Paprykę wkładamy do miksera, doprawiamy do smaku papryką wędzoną, dodajemy czosnek, ½ szklanki oleju z suszonych pomidorów, 6 suszonych pomidorów, orzeszki pinii, sok z cytryny i 40 g płatków parmezanu. Miksujemy na pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy pesto, posiekaną bazylię, kapary, 10 g płatków parmezanu i dokładnie mieszamy. Podajemy z pozostałym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat