Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Jest bardzo smaczne, aromatyczne i oryginalne w smaku. Przez długi czas, można się cieszyć tym wspaniałym smakiem, dodając go do różnych potraw.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pesto:

  • czosnek niedźwiedzi - świeże liście

    6 garści
  • oliwa extra virgin

    1 porcja
  • sól

    5 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego dokładnie blendujemy z odrobiną soli i oliwy. Gotowe pesto przekładamy do czystych i wyparzonych słoiczków. Na wierzch każdego słoika wlewamy oliwę tak, aby przykryła całą powierzchnię. W ten sposób odcinamy dostęp powietrza. Pesto będzie naturalnie zakonserwowane i dłużej zachowa świeżość. Słoiki szczelnie zamykamy. Tak przygotowane pesto przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Zastosowanie:

Pesto z czosnku niedźwiedziego ma bardzo szerokie zastosowanie. Podobnie jak tradycyjna wersja z bazylii, pesto z czosnku niedźwiedziego można użyć do sałatek oraz oryginalnej wersji bruschetty. Można przygotować z nim makaron, twarożek, czy zupę. Świetnie sprawdzi się w daniach mięsnych oraz jako dodatek do warzyw czy ryb. Wszystko zależy od Waszej kreatywności w kuchni!

Jagódka17
Do klasycznego pesto używa się orzechów. Ja jednak je pominęłam, gdyż pesto wtedy może pełnić rolę w wielu potrawach- pesto nie pasteryzujemy, bowiem wtedy już nie jest to pesto. Warto użyć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dobrej jakości.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat