Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z cukinii

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 3 średnie sztuki
oliwa 100 ml
ziarna sezamu 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
szpinak świeży 1 duża garść
sól 1 łyżeczka
chili 1 szczypta
sos sojowy ciemny 0,5 łyżeczki
sok z cytryny 1-2 łyżki

Porada

Pesto z cukinii idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, kanapek, lub świeżych warzyw. Wzbogacić je można świeżą bazylią, orzeszkami, pestkami dyni, słonecznika, czy parmezanem.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z cukinii

Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy.

Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę i podsmażamy około 10 minut na 100ml oliwy, dodając chili i sól.


Kiedy cukinia znacznie zmięknie, przekładamy ją razem z oliwą na której się dusiła do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 03.10.2016 08:20
Koniecznie muszę zrobić
Patrycja33 02.10.2016 09:28
bardzo ciekawy przepis, nigdy takiego pesto jeszcze nie jadlam
Janina 26.09.2016 18:23
Pyszności;))
benka 26.09.2016 16:50
Muszę wypróbować, wygląda zachęcająco.
Mama niejadka 26.09.2016 16:11
Zapowiada się pysznie
NiePieprz.pl 26.09.2016 14:20
Futka, to pesto jest obłędne ! :*
Futka 26.09.2016 13:46
Uwielbiam pesto w każdej postaci, ale takiego jeszcze nie robiłam. Świetne jest! Podbieram przepis :D
Konczi 26.09.2016 13:36
Pyszne pesto! Wygląda cudnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak