Pesto z buraczków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • burak ćwikłowy

    3
  • czosnek mały

    1 ząbek
  • oliwa

    3 łyżki
  • pieczywo

  • sałata

  • czosnek

    2 ząbki
  • cheddar

    3 łyżki
  • orzechy włoskie

    5 łyżek
  • twarożek

    500 (śmietankowy)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pesto z buraczków foto
Trzy, średnie buraczki umyć, osuszyć i położyć na brytfannę. Włożyć do piekarnika i piec aż warzywa będą miękkie.
[ja piekłam około 1 godziny].
Ciepłe buraki należy obrać ze skórki (wtedy najlepiej schodzi skórka). Wystudzone pokroić w małe kawałeczki dowolnym sposobem.
Krok 2 - Pesto z buraczków foto
Posiekane orzechy włoskie sprażyć. Najlepiej jest zrobić to poprzez wrzucenie na gorącą patelnię (bez tłuszczu).

W dużej misce wymieszać: buraczki, orzechy sprażone, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oliwę oraz starty na tarce ser. Całość rozdrobnić w blenderem. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Krok 3 - Pesto z buraczków foto
Twarożek wymieszać razem z startym chrzanem.
Sałatę opłukać i wysuszyć.
Na wybrane pieczywo [tosty] wyłożyć listki sałaty, następnie pesto, oraz twarożek z chrzanem.
Krok 4 - Pesto z buraczków foto
Smacznego!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 01.03.2014 15:37
bardzo lubię buraczki a w takiej wersji świetne
norweska20 10.02.2014 10:32
apetycznie podane..super
IwonaDD 30.01.2014 14:20
pomysłowe pesto
adelajda 08.01.2014 12:39
wygląda super :)
Ewelina38 25.11.2013 13:16
super i bardzo apetycznie podane :)
Aleksandra/Olcia 27.09.2013 19:58
ale apetyczne
Jadwiga/Jaga85 27.09.2013 19:54
A to Ci nowość-buraczkowe pesto:)
dodi 27.09.2013 19:04
super pesto
Joannasz3190 27.09.2013 18:36
Fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat