Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
burak ćwikłowy
3 -
czosnek mały
1 ząbek -
oliwa
3 łyżki -
pieczywo
-
sałata
-
czosnek
2 ząbki -
cheddar
3 łyżki -
orzechy włoskie
5 łyżek -
twarożek
500 (śmietankowy) -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
[ja piekłam około 1 godziny].
Ciepłe buraki należy obrać ze skórki (wtedy najlepiej schodzi skórka). Wystudzone pokroić w małe kawałeczki dowolnym sposobem.
W dużej misce wymieszać: buraczki, orzechy sprażone, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oliwę oraz starty na tarce ser. Całość rozdrobnić w blenderem. Następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Sałatę opłukać i wysuszyć.
Na wybrane pieczywo [tosty] wyłożyć listki sałaty, następnie pesto, oraz twarożek z chrzanem.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się