Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • natka pietruszki

    2 pęczki
  • orzechy włoskie

    70 g
  • oscypek

    70 g (wędzony)
  • czosnek ząbki

    3 sztuki (polski)
  • olej rzepakowy

    około 150 ml (tłoczony na zimno)
  • musztarda kremska

    2 łyżeczki
  • miód gryczany

    1 łyżeczka

PRZYPRAWY

  • cebula suszona

    3 łyżeczki
  • mielony kminek Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto
Dzisiejsza propozycja to kolejna odsłona pesto z wykorzystaniem polskich produktów i roślin tj. czosnek, tradycyjny oscypek wędzony, orzechy, natka pietruszki czy zdrowy, tłoczony na zimno olej z polskiego rzepaku. Całość przeplata wiele smaków i aromatów, które w połączeniu tworzą niezwykłą harmonię i rozpieszczają nasze kubki smakowe. Ta kombinacja jest jedyna w swoim rodzaju, gdyż przeplatają się w niej nuty świeżości, wędzonki, słodkości miodu oraz musztardy kremskiej, a także wyrazistość polskiego czosnku i suszonej cebulki, która dodatkowo nadaje całości niepowtarzalnego smaku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem i w tym wydaniu śmiało może konkurować z włoską tradycją.

PRZYGOTOWANIE:

Dokładnie umyte i osuszone liście natki pietruszki oddzielamy od grubych łodyg i przekładamy do naczynia.
Krok 2 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto
Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni do momentu, aż zaczną wydzielać swój aromat*.

* podczas prażenia, mieszajmy zawartość patelni i uważajmy, aby nie przypalić orzechów.

Uprażone orzechy studzimy i rozbijamy je dokładnie w moździerzu lub rozdrabniamy je za pomocą rozdrabniacza.
Krok 3 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto
Wędzony oscypek ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

* Do przygotowania pesto, wybierajmy odpowiednio twardy ser
Krok 4 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto
Następnie do dużego rozdrabniacza przekładamy listki pietruszki, 3 ząbki czosnku oraz dolewamy część oleju rzepakowego.

Wszystko miksujemy do momentu odpowiedniego rozdrobnienia ziół.

* Ważne aby, podczas miksowania nie doprowadzić do powstania jednolitej "papki", a jedynie odpowiedniego rozdrobnienia ziół (na talerzu kawałki pietruszki powinny otulać każdą makaronową sztukę).

Krok 5 - Pesto w stylu polskim z suszoną cebulką foto
Do rozdrobnionych ziół i czosnku dodajemy miód gryczany, musztardę kremską, starty oscypek, rozdrobnione orzechy, szczyptę mielonego kminku, suszoną cebulę, dolewamy pozostałą część oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy lub miksujemy (dosłownie chwilę) dla odpowiedniego połączenia składników.

Całość doprawiamy solą morską (około 0,5 łyżeczki) oraz dość sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.

Gotowe pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

* Pamiętajmy, że samego pesto nigdy nie podgrzewamy, gdyż straci swój intensywny smak i aromat.

Życzę smacznego odkrywania pesto w stylu polskim!
Futka
PRZECHOWYWANIE: W przypadku przygotowania większej ilości pesto, należy przełożyć je do słoiczka, wierzch zalać dodatkową ilością oleju rzepakowego, zakręcić i przechowywać w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jagoda5913 07.08.2015 10:00
Ciekawa ,muszę wypróbować
wwwiolka 06.08.2015 21:46
Bardzo fajny pomysł
Róża1 06.08.2015 18:53
bardzo fajny przepis :-) , zabieram do swojej księgi :-)
Anna169Hosz 06.08.2015 18:27
Pesto z pietruszki lubię najbardziej... robię bardzo podobne:)
DorotaZ 06.08.2015 17:04
Fantastyczny, spolszczony przepis:)
Adamorek 06.08.2015 14:47
ciekawe są

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat