Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

natka pietruszki 1 pęczek
bazylia świeża 1 szklanka listków
ziarna sezamu 40 g
ser cheddar 40 g
oliwa 70 ml
czosnek 2 ząbki
miód akacjowy 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

MAKARON

makaron spaghetti
kurkuma 1 płaska łyżeczka
cukier 1 szczypta
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

1. Sezam prażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu lekkiego zarumienienia się ziaren i wydobycia z nich aromatu.

Natkę pietruszki oraz listki bazylii siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku, stary Cheddar, łyżeczkę miodu, uprażony sezam i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund.

Następnie do powstałej papki dolewamy powoli pozostałą część oliwy z oliwek przez cały czas miksując.

Na sam koniec powstałe pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru.

Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go, ale nie zalewamy zimną wodą.

Odcedzone, gorące spaghetti dobrze mieszamy z przygotowanym pesto.

Całość posypujemy startym serem Cheddar.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 07.10.2014 20:23
oj to lubię! domowe pesto jest najsmaczniejsze :)
Ola1984 30.09.2014 18:02
Uwielbiam domowe pesto, to wygląda przecudnie.
Marta Ryżek-Kalkowska 30.09.2014 14:26
JAK TUTAJ ZIELONO I SMACZNIE :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak