Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

Pesto pietruszkowo - bazyliowo - sezamowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • bazylia świeża

    1 szklanka listków
  • ziarna sezamu

    40 g
  • ser cheddar

    40 g
  • oliwa

    70 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • miód akacjowy

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

MAKARON

  • makaron spaghetti

  • kurkuma

    1 płaska łyżeczka
  • cukier

    1 szczypta
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Sezam prażymy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu lekkiego zarumienienia się ziaren i wydobycia z nich aromatu.

Natkę pietruszki oraz listki bazylii siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy pokrojone 2 ząbki czosnku, stary Cheddar, łyżeczkę miodu, uprażony sezam i odrobinę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera przez kilka sekund.

Następnie do powstałej papki dolewamy powoli pozostałą część oliwy z oliwek przez cały czas miksując.

Na sam koniec powstałe pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

2. Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru.

Kiedy makaron będzie już gotowy, odcedzamy go, ale nie zalewamy zimną wodą.

Odcedzone, gorące spaghetti dobrze mieszamy z przygotowanym pesto.

Całość posypujemy startym serem Cheddar.

Życzę smacznego! :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

EmciaPichci

07.10.2014 20:23
oj to lubię! domowe pesto jest najsmaczniejsze :)

Ola1984

30.09.2014 18:02
Uwielbiam domowe pesto, to wygląda przecudnie.

Marta Ryżek-Kalkowska

30.09.2014 14:26
JAK TUTAJ ZIELONO I SMACZNIE :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat