Przepis i sposób przygotowania na: Pesto miętowo - bazyliowe z owczym serem
PRZYGOTOWANIE:
1.Ser owczy ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a orzechy nerkowca prażymy na patelni i studzimy.
2. Do rozdrabniacza wkładamy umyte oraz osuszone listki bazylii i mięty, 3 ząbki czosnku, starty ser owczy, ostudzone orzechy nerkowca oraz dolewamy około 1/4 szklanki oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach do delikatnego rozdrobnienia składników.
3. Następnie dodajemy sól, szczyptę cukru brzozowego (ksylitolu), czarny, grubo mielony pieprz oraz dolewamy pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko jeszcze raz przez chwilą miksujemy na wysokich obrotach.
Gotowe pesto podajemy z gorącym makaronem, ugotowanym al dente.
Życzę smacznego! :)