Perłopławy śniadaniowe czyli kanapka z jajkiem inaczej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wafle kukurydziane ex cienkie

    6 sztuk
  • jajka

    3
  • ser żółty

    kawałeczek
  • majonez

    3 łyżeczki
  • sałata karbowana

    do przybrania:
  • kiełki rzodkiewki

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (prowansalska)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zieleninę opłukałam i osuszyłam. Jajka zalałam zimną wodą, zagotowałam i odstawiłam pod przykryciem na 10 min.
Po tym czasie przelałam je zimną wodą, ostudziłam i obrałam ze skorupek.
Delikatnie palcami rozłupałam białko tak żeby żółtko pozostało w całości. Białka starłam na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Tak samo starłam kawałeczek sera żółtego, taką kostkę wielkości połowy jajka i połączyłam go z białkami dodając majonez.

Masę doprawiłam lekko solą prowansalską. Każdy z wafli kukurydzianych extra cienkich  posmarowałam grubo masą serowo-jajeczną a przy brzegu ułożyłam kawałek sałaty.

Na środku trzech z nich położyłam trochę kiełków, a w środek kuleczkę żółtka. Przykryłam je trzema pozostałymi waflami.

Ułożyłam moje "perłopławy" na sałacie. Lekkie i smaczne śniadanie :-)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 11.03.2012 12:08
fajnie wygląda
Misia90 06.09.2011 20:06
ekstra
Marysia 06.09.2011 19:54
super
Karolina69 06.09.2011 19:45
fajne
Natalie 12.07.2011 12:59
ciekawe :)
eli_555 31.03.2011 22:40
pycha
Ania60 23.03.2011 20:45
musi być smaczna
pawel6 23.03.2011 12:08
pomysł warty wypróbowania:)
amorzenek 23.03.2011 07:47
piękne
iwa643 23.03.2011 07:40
pomysłowe super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat