Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perliczka w imbirze

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

perliczka 2 szt
cytryna 2 szt
Imbir mielony Prymat 20 g
oliwa 4 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka w imbirze

Kroki postępowania

1
Perliczki umyć i poczekać aż obeschną. Cytryny sparzyć i przekroić na połówki. Z połowy jednej zetrzeć odrobinę skórki a pozostałe 3 wycisnąć. Wymieszać imbir z sokiem, oliwą oraz solą a następnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Umieścić w naczyniu, przykryć i wstawić do lodówki (innego chłodnego miejsca) co najmniej na 24 godziny. Po kilku godzinach dobrze jest mięso obrócić.
Krok 1 - Perliczka w imbirze foto
2
Tak przygotowane perliczki umieścić w garnku – u mnie w gęsiarce – podlać szklanką wody i dusić około 40-50 minut. W trakcie duszenia obracać. Kiedy mięso jest już prawie miękkie wstawić perliczki razem z całym garnkiem do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i opiec. Podczas opiekania od czasu do czasu polewać sosem i obracać. Jeśli korzystam z piekarnika z opcją grill – wystarczy ok 20 minut i skórka zrobi się złociutka i chrupiąca.
Krok 2 - Perliczka w imbirze foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 19.03.2016 21:33
z chęcią bym spróbowała
Grażyna13 06.08.2014 15:43
Świetny przepis :)
Triss 06.08.2014 11:04
Super danie. ;]
Anna133 05.08.2014 17:22
ależ wykwintne danie !
ben-ka 05.08.2014 16:02
Zjadłabym z apetytem:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak