Perliczka, purée z pieczonej dyni, czarna marchew

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Perliczka, czarna marchew

  • pierś z perliczki

    160 g
  • marchew czarna

    1
  • białe wino wytrawne

    50 ml
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • masło zimne

    20 g
  • ząbek czosnku

    1
  • tymianek świeży

  • oliwa

  • sól i pieprz

Purée z pieczonej dyni z kolendrą

  • dynia

    150 g
  • szalotka

    1
  • ząbek czosnku

    1
  • kolendra świeża

    2 łyżki
  • śmietana kremowa 30%

    100 ml
  • oliwa

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Perliczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oliwie z oliwek ze świeżym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku na złoty kolor. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 10 minut.
Czarną marchew obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie spod smażenia perliczki.
Do oliwy spod smażenia dodajemy wino i syrop klonowy - całość redukujemy. Na koniec dodajemy zimne masło, zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do konsysntecji sosu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dynię kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 25 minut.
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę i czosnek. Dodajemy dynię, śmietankę i redukujemy.
Całość dokładnie blendujemy, dodajemy posiekaną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :)! Bon Appetit :)!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sliwka 13.12.2015 20:52
Boskie danie;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat