Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perła Carycy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 500 g
masło 250 g
żółtko jajek 4 szt.
śmietana gęsta 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
cukier puder 1 łyżka
orzechy włoskie
rodzynki
migdały w płatkach
kakao 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

PUSZYSTA MASA

żółtko jajek 3 szt.
mąka ziemniaczana 50 g
cukier drobny 180 g
mleko 1,5 szklanki
masło 250 g
aromat waniliowy

PONCZ RUMOWY

woda 250 ml
rum 4 łyżki
cukier 3 łyżeczki
cukier waniliowy 2 łyżeczki

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

dżem truskawkowy
Czekolada tabliczka
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Perła Carycy

Tego ciasta po prostu trzeba spróbować! Perła Carycy to bakaliowo - rumowe kule otulone puszystą masą, ułożone na kruchym cieście z pysznym akcentem dżemu truskawkowego. Każdy kawałek odkrywa tajemniczą perłę, pełną orzechów, rodzynek i migdałów skąpanych w słodkiej i aksamitnej masie pokrytej czekoladą. To prawdziwe niebo dla naszych kubków smakowych! Ciasto jest kaloryczne, ale Caryca Katarzyna sobie nie żałowała... Mały kawałek świetnie poprawiał jej humor :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę, cukier puder i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy, a ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao oraz 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Drugą część (białe ciasto) rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm i wykładamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia.

KROK 2. Na białe ciasto nakładamy dżem truskawkowy i równo go rozsmarowujemy. Ciasto z dodatkiem kakao rozwałkowujemy i dzielimy na równe kwadraty (około 28). Na każdy kwadracik układamy posiekane orzechy włoskie, migdały i rodzynki, a następnie zagniatamy i formujemy kule.

KROK 3. Każdą bakaliową kulę układamy w równych rzędach na białe ciasto posmarowane dżemem truskawkowym i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez około 45 minut.

KROK 4. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy puszystą masę. Żółtka ucieramy z drobnym cukrem, a następnie dodajemy je do 0,5 szklanki mleka wraz z mąką ziemniaczaną i mieszamy. Utarte składniki dodajemy do ciepłego, ale nie wrzącego mleka (1 szklanki) i mieszamy wszystko do momentu zgęstnienia. Gdy masa ostygnie ucieramy ją z kostką masła (ucierając dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy).

KROK 5. Następnie przygotowujemy poncz. Zagotowujemy wodę z cukrem, ściągamy z ognia i delikatnie studzimy. Wsypujemy cukier waniliowy, dodajemy rum i dokładnie mieszamy. Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, nasączamy bakaliowe kule ponczem rumowym.

KROK 6. Puszystą masę rozprowadzamy po całym cieście, pamiętając aby otulała każde wolne miejsce pomiędzy bakaliowymi kulami.

KROK 7. Na koniec polewamy ciasto czekoladową polewą, przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladą wraz z 3 łyżkami mleka. Ciasto schładzamy w lodówce i gotowe!

Perła Carycy jest dość pracochłonna i kaloryczna, ale jaka smaczna!
Raz w roku możemy sobie pozwolić na mały kawałeczek ;)

Życzę smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta Ryżek-Kalkowska 03.01.2017 17:47
Apetycznie wygląda .
Marcepanowy kącik 03.01.2017 16:37
Bardzo piękne ciacho :)
basiazet 30.12.2016 13:03
pięknie wyglada!
Kuchcik gotuje 29.12.2016 07:18
Smakowicie się prezentuje :)
Wiktoria29 28.12.2016 21:18
wygląda kusząco
dodi 28.12.2016 17:59
mniam, mniam
anka1988 28.12.2016 16:12
super ciacho
Marta1986 28.12.2016 15:57
apetycznie wygląda
Aleksandra/Olcia 28.12.2016 15:15
wygląda pysznie
Jadwiga/Jaga85 28.12.2016 14:42
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak