Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło klarowane

    1 lyzka
  • czosnek

    3 ząbki
  • szpinak świeży

    400 g
  • ser ricotta

    1 op
  • mozzarella

    1 op
  • makaron

    300 g
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto

Na rozgrzane masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 2 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto

Liście szpinaku posiekać jeśli są duże, dodać do lekko przesmażonego czosnku, smażyć aż zmniejszy się objętość szpinaku.
Krok 3 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto

Następnie dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 szczypty świeżo mielonej gałki muszkatołowej, wymieszać.
Krok 4 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do sosu szpinakowego, wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Krok 5 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto

na wierzchu rozłożyć pokrojoną w kostkę mozzarellę,
Krok 6 - Penne ze szpinakiem, ricottą i mozzarellą foto
posypać płatkami drożdżowymi (1 czubata łyżka płatków drożdżowych). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać ok 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 14.08.2016 21:25
Podoba mi się
Klausia 14.08.2016 21:25
Podoba mi się
V_kuchareczka 13.08.2016 11:55
bardzo smaczne danie
Renata9 12.08.2016 21:32
Pyszny obiadek
Aleksandra/Olcia 12.08.2016 18:35
apetyczny obiad
Bernadeta1 12.08.2016 18:19
smaczna propozycja na obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat