Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    500 g
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • serek topiony śmietankowy duży

    1
  • liście szpinaku

    250 g
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    1
  • pierś z kurczaka

    400 g
  • olej rzepakowy

  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • czosnek Prymat

  • przyprawa uniwersalna

    naturalna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym foto
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aby pieczarki puściły sok, który następnie odparowujemy.
Krok 2 - Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym foto
Gdy sok znacznie się zredukuje wrzucamy na patelnię szpinak i dusimy do czasu, aż zwiotczeje. Doprawiamy czosnkiem granulowanym.
Krok 3 - Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym foto
Na koniec wlewamy na patelnię śmietankę i dodajemy pokrojony serek topiony. Chwile razem dusimy, aż serek się rozpuści.
Krok 4 - Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym foto
Na osobnej patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego naturalną przyprawą uniwersalną. Gotowego kurczaka przekładamy do sosu szpinakowego razem z powstałym sosem i mieszamy.
Krok 5 - Penne ze szpinakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym foto
W dużym garnku gotujemy makaron penne wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron dorzucamy do sosu szpinakowego i dokładnie mieszamy. Podajemy od razu, posypując każdą porcję startym parmezanem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kamilg

13.02.2019 11:26
Dobry przepis, polecam zamiast śmietany 18% użyć 30%

DorotaZ

09.04.2014 18:14
Taki obiadek często u mnie gości:)

Ania84

09.04.2014 12:37
pyszne danie

Kuchenka

09.04.2014 12:27
apetycznie wygląda!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat