Penne zapiekane ze szpinakiem, boczniakami i suszonymi pomidorami

Penne zapiekane ze szpinakiem, boczniakami i suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    300 gram
  • boczniaki

    200 gram
  • szpinak świeży

    500 gram
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    3 łyżki
  • oliwa

    4 łyżki
  • śmietana 36%

    100 mililitrów
  • ser żółty starty

    100 gram
  • starta gałka muszkatołowa

  • sól ziołowa

  • suszone pomidory

  • pieprz biały mielony

  • przyprawa do dań z makaronu

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plasterki, cebulę w pióra, czosnek przecisnąć przez praskę a ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pokrojony szpinak i suszone pomidory. Na drugiej patelni podsmażyć boczniaki . Gotowe dodać do patelni ze szpinakiem i wymieszać. Śmietanę wymieszać z serem, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu rozłożyć makaron, przykryć połową farszu, wierzch posypać przyprawą do dań z makaronu. Powtórzyć czynność przykrywając drugą warstwę farszu okraszonego przyprawą makaronem. Wierzch polać śmietanowo-serowym sosem. Zapiekać ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.12.2018 15:45
Bardzo smaczny obiadek : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat