Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
por 1 szt
papryka czerwona 1 szt
makaron penne 150-200 gram
pieczarki 150 gram
masło 1-2 łyżki
śmietana 30% 200 gram
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ser pleśniowy typu gorgonzola 150-200 gram
oliwa
parmezan
koperek 1 pęczek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami

Kroki postępowania

1
Pora pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić.
Krok 1 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto
2
Dodać pokrojoną paprykę i smażyć razem kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 2 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto
3
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać tuńczyka razem z zalewą.
Krok 3 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto
4
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle.
Krok 4 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto
5
Do śmietanki dodać ser pleśniowy pokrojony w kostkę oraz zioła prowansalskie.
Krok 5 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto
6
Wymieszać wszystkie składniki ze śmietaną w naczyniu żaroodpornym, przyprawić pieprzem.
Krok 6 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto
7
Posypać całość startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe danie posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Krok 7 - Penne zapiekane z tuńczykiem i warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak