Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z szynką parmeńską i gorgonzolą

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 1,5 szklanki
szynka parmeńska 5 plasterków
GORGONZOLA 50 g
Pieprz czarny Prymat w młynku
cebula 1 mała
czosnek 2 ząbki
Bazylia suszona Prymat
śmietana kremówka 4 łyżki
szczypiorek
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z szynką parmeńską i gorgonzolą

Makaron ugotować al'dente.
Na patelni na oliwie z oliwek chwilkę podsmażać cebulkę pokrojonę w kostkę i drobno posiekany czosnek. Jak już się lekko zarumienią dodać kawałki szynki parmeńskiej, popieprzyć dodać paprykę słodką w proszku, bazylię. Chwilkę podsmażać. Zalać śmietanką kremówką i dodać gorgonzoli. Jak zgęstnieje zdjąć z ognia i podać na makaronie posypane szczypiorkiem.

UWAGA: nie solić! Gorgonzola i szynka parmeńska są już słone, dlatego trzeba uważać z solą by nie przesolić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 21.04.2013 21:58
na pewno jest bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak