Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosem tuńczykowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 1 opakowanie
cebula 5 szt
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
oliwki zielone 150 g
śmietana 18 proc 250 ml
Liść lubczyku suszony Prymat 1 liść
szczypiorek 1/2 pęczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Porada

Nie ma potrzeby, aby sos solić, gdyż i oliwki i tuńczyk są słone.

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem tuńczykowym

Kroki postępowania

1
Obrać cebulę i poddusić na oleju.
Krok 1 - Penne z sosem tuńczykowym foto
2
Wlać do cebuli śmietanę i 4 łyżki wody a następnie dusić na małym ogniu przez 10 minut. Dodać oliwki, posiekany lubczyk oraz szczypiorek. Dusić kolejne 10 minut.
Krok 2 - Penne z sosem tuńczykowym foto
3
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. U nas makaron gruboziarnisty bo taki wolimy.
Krok 3 - Penne z sosem tuńczykowym foto
4
Otworzyć puszki z tuńczykiem, odlać olej a rybę dołożyć do sosu. Doprawić pieprzem i dusić kolejne 10 minut.
Krok 4 - Penne z sosem tuńczykowym foto
5
Ugotowany makaron polewać sosem, posypywać natką pietruszki lub lubczyku. Smacznego.
Krok 5 - Penne z sosem tuńczykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 15.04.2016 12:44
dobre : )
ilka01 14.04.2016 22:53
dobre danie
Wafelek2601 14.04.2016 22:47
Smaczne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak