Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosem śmietanowo-kurkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 400 g
kurki 400 g
śmietana 18 proc 350 g
woda letnia 1/2 szklanki
bulion warzywny 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
cebula biała 3 sztuki
masło 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem śmietanowo-kurkowym

1. Makaron gotujemy al' dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą, aby się nie posklejał. W czasie, gdy makaron się gotuje, kurki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Większe sztuki przekrawamy na połowy.

2. Masło roztapiamy na patelni. Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i szklimy przez minutę. Następnie wrzucamy kurki. Smażymy, dopóki nie odparuje woda (około 5 minut) od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy bulion i dusimy 3 minuty.

3. W tym czasie mąkę podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy i wodę śmietanę i szybko mieszamy aby nie powstały grudki. Zasmażkę wlewamy do duszących się kurek powoli, ciągle mieszając. Dodajemy sok z cytryny, cukier, doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

4. Gotowym sosem polewamy makaron i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 16.02.2015 12:07
smaczny sosik
IKrakowianka 15.02.2015 18:59
super obiadek
2milutka 15.02.2015 18:30
moje smaki:)))))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak