Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosem prawie bolognese aromatyzowanym prawdziwkami :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion wołowy 1 kostka
woda 3 szklanki
makaron penne 2 porcje
mięso mielone wieprzowo-wołowe 25 dag
olej 3 łyżki (lub oliwy)
miód 1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy 5 dag
borowiki 2 ł;yżki (uduszonych na maśle)

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem prawie bolognese aromatyzowanym prawdziwkami :

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim mięso mielone na rumiano , rozdrabniając je w trakcie smażenia na drobne kawałki . Dodać borowiki . Wlać bulion i gotować na małym gazie ok. 50 minut ( płyn odparuje do objętości 1 szklanki. Dodać przecier pomidorowy , roztarty czosnek . Doprawić pieprzem, miodem i ziołami do smaku .Dusić jeszcze 10 minut .
W czasie kiedy sos się dusi ugotować w osolonym wrzątku al dente makaron .Odcedzić .

Są dwie szkoły podawania – albo polewać makaron sosem na talerzu , albo wrzucić makaron do sosu i chwile poczekać by wchłonął częściowo sos – moim zdaniem ta wersja jest smaczniejsza choć mniej efektownie wygląda .

A prawdziwy sos bolognese powinien gotować się bardzo- bardzo długo , nawet 2- 4 godzin .

Jeszcze jeśli chodzi o dodatek miodu. Przekonałam się ,że odrobina miodu dodana do dań mięsnych doprawianych ziołami doskonale uwypukla ich smak .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 04.04.2011 20:53
dobre
Agnieszka/picola 18.03.2011 22:19
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak