Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z sosem pomidorowym i bazylią

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidor 2 sztuki
cebula 1 sztuka
bazylia 5 liści
czosnek 2 ząbki
makaron penne 10 dag
woda 1 szklaka
oliwa do smażenia do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z sosem pomidorowym i bazylią

Bazylię umyć i posiekać. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnie teflonową skropioną oliwą z oliwek przełożyć cebulę i podsmażać na złocisty kolor. Pod koniec dodać czosnek.
Pomidory włożyć do miski, zagotować wodę w czajniku i następnie zalać nią pomidory, po około minucie wyjąć pomidory i obrać ze skórki. Następnie pokroić pomidory na kawałki, przełożyć do garnka, dodać do nich cebulę z czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią i tymiankiem do smaku.
Makaron włożyć do garnka z gotująca się wodą i gotować około 20 minut. Ugotowany makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i posypać świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sanielcia 07.12.2013 23:56
dobry obiadek
gosia561 07.12.2013 23:23
lubię takie makarony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak