Penne z soczewicą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    250g
  • soczewica czerwona

    200g
  • koncentrat pomidorowy

    190g
  • cebula

  • czosnek

    2 ząbki
  • woda ciepła

    1/2 szklanki
  • cukier

    łyżeczka
  • Sól morska ziołowa Prymat w młynku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Penne z soczewicą foto
Ziarna soczewicę zalewam wodą, odstawiam na kilka godzin do namoczenia. Gotuję do miękkości ok.15min, odcedzam na sicie. (można użyć również soczewicy z puszki)
Krok 2 - Penne z soczewicą foto
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu al dente.
Krok 3 - Penne z soczewicą foto
Obraną cebulę kroję w kostkę, podsmażam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przesmażoną cebulę przekładam do garnka. Dodaję soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier, mieszam. Następnie całość zagotowuję i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zestawiam z ognia.
Krok 4 - Penne z soczewicą foto
Na koniec do garnka wrzucam makaron, mieszam z soczewicą i przekładam na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 29.03.2015 22:52
świetne wegetariańskie danie :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat