Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 250g
soczewica czerwona 200g
koncentrat pomidorowy 190g
cebula
czosnek 2 ząbki
woda ciepła 1/2 szklanki
cukier łyżeczka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z soczewicą

Kroki postępowania

1
Ziarna soczewicę zalewam wodą, odstawiam na kilka godzin do namoczenia. Gotuję do miękkości ok.15min, odcedzam na sicie. (można użyć również soczewicy z puszki)
Krok 1 - Penne z soczewicą foto
2
Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu al dente.
Krok 2 - Penne z soczewicą foto
3
Obraną cebulę kroję w kostkę, podsmażam razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przesmażoną cebulę przekładam do garnka. Dodaję soczewicę, koncentrat pomidorowy, wodę i cukier, mieszam. Następnie całość zagotowuję i doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zestawiam z ognia.
Krok 3 - Penne z soczewicą foto
4
Na koniec do garnka wrzucam makaron, mieszam z soczewicą i przekładam na talerz.
Krok 4 - Penne z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 29.03.2015 22:52
świetne wegetariańskie danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak