Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z pikantnym sosem pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 100 g
pomidory 400 g
czosnek 2 ząbki
makaron penne 400 g
papryczka chilli 2 strąki
masło 2 łyżki
sól
pieprz
olej
bazylia świeża 1/2 pęczka
parmezan starty 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z pikantnym sosem pomidorowym

Boczek pokroić w cienkie paski. Pomidory sparzyć, po usunięciu skórek pokroić w kostkę.
Czosnek oczyścić i zmiażdżyć. Papryczkę chilli oczyścić, opłukać i osączyć.
Boczek i czosnek smażyć na maśle ok.5 min. Dodać pomidorki i całe papryczki chili. Całość doprawić solą i pieprzem, następnie gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 min.
Makaron ugotować al dente w dużęj ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Bazylię opłukać, posiekać.
Makaron odcedzić i dokładnie osączyć, każdą porcję makaronu polać sosem, posypać posiekaną bazylią i startym parmezanem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak