Penne z pieczarkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    400 g
  • pieczarki

    200 g
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • przecier pomidorowy

    4 łyżki
  • wino białe wytrawne

    125 ml
  • boczek wędzony

    100 g
  • bazylia świeża

    1 łyżka
  • szczypiorek posiekany

    2 łyżki
  • ketchup łagodny

    1 łyżka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrojone pieczarki odparowałem na suchej patelni, dodałem oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyłem razem. Osobno podsmażyłem boczek, połączyłem z grzybami, wlałem wino i gotowałem bez przykrycia, aż połowa płynu odparowała. Dodałem przecier pomidorowy, ketchup i bazylię, doprawiłem solą i pieprzem do smaku. Ugotowałem makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedziłem, wymieszałem z pieczarkami. Wyłożyłem na podgrzany talerz i posypałem szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 12.08.2015 14:35
apetyczne danie :-)
ilka01 12.08.2015 08:37
Wyglada swietnie☺
olkaaa 12.08.2015 07:42
fajne i smaczne
Futka 12.08.2015 05:31
Obłędnie pyszne penne :) Place lizać :)
pestka 12.08.2015 00:09
lubię makarony - a ten obiad wygląda bardzo smacznie
Marta Ryżek-Kalkowska 11.08.2015 22:51
mniam jak tu u ciebie smacznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat