Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron penne
( mini) -
pesto
(z czonsku niedźwiedziego) -
szynka
( prosciutto) -
mozarella
(kulki lub serduszka) -
pomidorki cherry
-
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto z czosnku niedźwiedziego (sposób przygotowania znajduje się w moich przepisach)*.
* Do przygotowania dania możemy użyć także pesto z innych ziół - bazylii, pietruszki lub oregano.
Na wierzch dania układamy odcedzoną z zalewy mozzarellę, kawałki prosciutto oraz pomidorki cherry. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i gotowe! :)
Trwa sezon na czosnek niedźwiedzi.
Gorąco polecam wykorzystać ten czas na zrobienie zapasów.
Oprócz pesto możemy przygotować z niego smaczną pastę z dodatkiem oliwy i soli (wtedy możemy przechowywać je aż do miesiąca w lodówce) lub zasuszyć listki i wykorzystywać je jako przyprawę do zup oraz sosów.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się