Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z pasternakiem i szynką szwarcwaldzką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pasternak 70 g
szynka szwarcwaldzka 2 plasterki
masło 1 łyżeczka
makaron penne 100 g
natka pietruszki 1 łyżka
parmezan starty 1 łyżka
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z pasternakiem i szynką szwarcwaldzką

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

Na rozgrzaną patelnię przetrzyj olejem i wrzuć na niego pokrojoną w paseczki szynkę. Smaż ją do czasu, aż zrobi się chrupiąca, a następnie odłóż ją na papierowy ręcznik, aby osączyć z tłuszczu.

Na patelni rozpuść masło, wrzuć pasternak i smaż aż się zezłoci (około 4 minuty). Zdejmij z ognia, dodaj pietruszkę. Wymieszaj z makaronem, szynką, parmezanem, oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż na talerz i podaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysiek3 20.01.2013 08:14
smakowicie
Magda60 02.12.2012 19:35
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak