Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 500 g
pierś z kurczaka 2
szparagi zielone 1 pęczek
pomidorki koktajlowe
śmietana 30%
natka pietruszki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
czosnek
Papryka ostra mielona Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym

Kroki postępowania

1
szparagi myjemy, odłamujemy końcówki, ponieważ one są najtwardsze i obieraczką do warzyw obieramy 1/3 od dołu.
Krok 1 - Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym foto
2
piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki (jak się uda tak się uda), posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, solą morską i papryką ostra.
Krok 2 - Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym foto
3
Nasze szparagi związujemy bądź jeśli ktoś z was ma taki wyciekacz do sztućców to idealnie się sprawdzi do naszych szparagów. Do gotującej się osolonej wody wkładamy nasze szparagi tak jak na zdjęciu i gotujemy 5-6 minut, główki nie muszą być zanurzone bo para wodna świetnie spowoduje że zmiękną.
Krok 3 - Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym foto
4
Następnie nasze szparagi wkładamy - hartujemy - w lodowatej misce z wodą, żeby się nie rozpadały i były chrupiące. W międzyczasie gotujemy wodę na makaron penne.
Krok 4 - Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym foto
5
Kurczaka podsmażamy na oliwie na patelni, nasze szparagi kroimy w drobną kostkę i gdy kurczak się podsmaży dodajemy do patelni, do tego dodajemy nasz odcedzony makaron i wszystko mieszamy.
Krok 5 - Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym foto
6
Dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, wyciskamy ząbek czosnku i doprawiamy do smaku, na sam koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe (żeby się nie rozpadły), wszystko dobrze mieszamy i gotowe ;))
Krok 6 - Penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowo-pietruszkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martula799 04.06.2014 20:42
mmmmm, szparagi, pychotka :)
w mojej kuchni 16.05.2014 17:37
smaczne jedzonko...
pajbek 16.05.2014 11:30
Pyszne danie :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak