Przepis i sposób przygotowania na: Penne z kurczakiem
Na początek zaczniemy od obróbki składników. Najpierw posiekajmy w płatki czosnek, podzielmy gorgonzolę na około 7-8 małych części i w końcu weźmy się za pokrojenie kurczaka. Warto aby skroić go w kostkę 1cm x 1cm, gdyż takowa pozwoli nam na osiągniecie pewności, że nie będzie on surowy w środku i zachowa swoją soczystość oraz smak.
Rozgrzewamy patelnię i dajemy kilka kropel oliwy, trzeba pamiętać o tym, że rozgrzana patelnia to taka, która dymi. Dlaczego jest to takie ważne? Dlatego, że zależy nam na tym aby mięso zamknęło się jak najszybciej co pozwoli zachować nam jego soczystość, a także uchroni nas przed przywarciem do patelni. Na rozgrzaną patelnie rzucamy kurczaka oraz czosnek, gdy mięso jest już zamknięte dodajemy gorgonzolę i podsmażamy wszystko razem przez około 30 sec. Teraz kolej na wino oraz bulion, czekamy około 30 sec. i dodajemy śmietankę. Trzymamy całość na ogniu do momentu osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. (Podczas dodawania śmietanki ważne jest aby ta odstała chwilę w temp. pokojowej oraz aby przed wlaniem jej na patelnię zdjąć patelnie na chwilę z gazu, pozwoli nam to uniknąć zważenia się sosu.)
Sos mamy już gotowy. Teraz pora dodać nasz makaron, który powinien być już ugotowany i odcedzony. Dodajemy go na patelnie. Gotujemy go w sosie około minuty, mieszając co około 20 sec. i voila! Nasze danie jest gotowe! Wystarczy rozłożyć na talerze i smacznego!
Co szczególnie ważne makaron trzeba dobrze zahartować, jest to proces ważny zwłaszcza gdy gotujemy makaron wcześniej bądź większą ilość. Hartowanie makaronu pozwala nam zatrzymać jego proces gotowania, gdyż pomimo odcedzenia część wody oraz wysoka temp. wpływa na niego negatywnie i ten dalej się gotuje, co powoduje iż mimo tego, że w chwili odcedzania jest al’dente a po 4 min. może się okazać, że jest rozgotowany. Obalając mity, hartowanie nie służy do uniknięcia sklejenia się makaronu, tylko do zatrzymania procesu jego gotowania.