Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

penne z kawałkami mięsa z sosem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 1 kg
woda 3 szklanki
marchew 2 sztuki
cebulka marynowana 2 sztuki
natka pietruszki
kostka rosołowa 1 sztuka
sól wg uznania
Pieprz czarny mielony Prymat wg uznania
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia szczypta
oregano szczypta

Składniki sos

mąka 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
woda 1/2 szklanki
wywar mięsny 1/2 szklanki z gotowanej łopatki
makaron penne 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: penne z kawałkami mięsa z sosem

Łopatkę wieprzowiny myje i osuszamy. Kroimy w kostkę opukujemy jeszcze raz i wkładamy do garnka wlewamy wodę i ścieramy na tarce cebulkę oraz marchewkę. Dodajemy pietruszkę drobno pokrojoną. Wrzucamy kostkę rosołową przyprawiamy przyprawamy solą , pieprzem , ziołami prowansalskimi , oregano oraz bazylię wszystko razem mieszamy. Mięso dusimy do miękkości około 1 godziny. Pod koniec gotowania robimy sosik mieszamy mąkę , śmietanę , wodę oraz ciepły wywar zz łopatki wszystko razem mieszamy i wlewamy do garczka z łopatką i jeszcze chwilę gotujemy ok. 3-5 minut. Następnie gotujemy makaron według przepisu nq opakowaniu. Ugotowany makaron dajemy na talerz i polewamy gotowym sosem z kawałkami mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak