Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na makaron
-
makaron penne
300 g -
cukinia
2 szt -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
ząbki czosnku
2 szt -
oliwa
1-2 łyżki -
pestki słonecznika
2 łyżki -
pestki dyni
1 łyżka -
parmezan starty
45 g
Składnik na bazyliowe pesto
-
bazylia świeża
2 szklanki listków -
suszone pomidory
5-6 szt -
oliwa z suszonych pomidorów
3 łyżki -
ząbki czosnku
2-3 szt -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Przepis i sposób przygotowania Penne z bazyliowym pesto i cukinią
Do misy robota wrzucamy listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko zalewamy oliwą. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w słupki lub plasterki, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na oliwie kilka minut w woku lub dużej patelni. Do cukinii dodajemy makaron i 4-5 łyżki bazyliowego pesto, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 5 minut. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika i posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)