Penne z aromatycznym sosem grzybowo-śmietanowym z wiśniową nutą

Penne z aromatycznym sosem grzybowo-śmietanowym z wiśniową nutą

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Penne z aromatycznym sosem grzybowo-śmietanowym z wiśniową nutą - pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie :)

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos:

  • grzyby leśne

    500 g
  • cebula

    1 sztuka
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • nalewka wiśniowa

    50 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • makaron penne

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy i dusimy na maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
2. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy wiśniówkę. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
4. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
5. Gorący sos podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

Kasiaaa
Makaron można zastąpić ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat