Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne z aromatycznym sosem grzybowo-śmietanowym z wiśniową nutą

2.0
(2)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Penne z aromatycznym sosem grzybowo-śmietanowym z wiśniową nutą - pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu danie :)

Składniki:

Sos:

grzyby leśne 500 g
cebula 1 sztuka
śmietana 18% 3 łyżki
masło 1 łyżka
nalewka wiśniowa 50 ml
sól 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
natka pietruszki 1 łyżka
makaron penne 200 g

Porada

Makaron można zastąpić ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Penne z aromatycznym sosem grzybowo-śmietanowym z wiśniową nutą

1. Oczyszczone i umyte grzyby kroimy i dusimy na maśle wraz z obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą.
2. Dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy wiśniówkę. Doprowadzamy do wrzenia.
3. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy.
4. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
5. Gorący sos podajemy z ugotowanym makaronem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak