Penne w sosie czosnkowo - ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    250 gram
  • pierś z kurczaka podwójna

  • pieczarki

    500 gram
  • masło do smażenia

  • cebula biała

    1
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • śmietana 30%

    400 ml
  • czosnek

    3 ząbki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1,5 łyżki
  • żółty ser

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować wg. opisu na opakowaniu.

Pieczarki: rozgrzać masło na patelni i wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać i następnie dodać pokrojone pieczarki, odczekać jakiś czas i dodać sól i pieprz do smaku.

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnie, smażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.

Sos: zmieszać śmietanę z jogurtem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, następnie sól i
pieprz do smaku.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie układamy warstwy: makaron, pieczarki, kawałki kurczaka itd.
Zalewamy sosem czosnkowo - ziołowym i posypujemy żółtym serem.

Zapiekamy 30 min w temp 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 01.07.2012 14:21
pyszne
ziutula 09.05.2012 22:07
dla mnie smakowite..
Iwusia 17.04.2012 23:25
ciekawe :)
kate.500 02.04.2012 07:38
moje smaki
kanu83 27.03.2012 15:07
mniam
IKrakowianka 22.02.2012 22:12
rewelacja!
Iwona51 21.01.2012 09:29
super
Monika193 18.01.2012 11:42
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat