Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron penne
250 gram -
pierś z kurczaka podwójna
-
pieczarki
500 gram -
masło do smażenia
-
cebula biała
1 -
jogurt naturalny
200 ml -
śmietana 30%
400 ml -
czosnek
3 ząbki -
Zioła prowansalskie suszone Prymat
1,5 łyżki -
żółty ser
Przepis i sposób przygotowania Penne w sosie czosnkowo - ziołowym
Pieczarki: rozgrzać masło na patelni i wrzucić posiekaną cebulę. Chwilę podsmażać i następnie dodać pokrojone pieczarki, odczekać jakiś czas i dodać sól i pieprz do smaku.
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnie, smażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem.
Sos: zmieszać śmietanę z jogurtem dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zioła prowansalskie, następnie sól i
pieprz do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie układamy warstwy: makaron, pieczarki, kawałki kurczaka itd.
Zalewamy sosem czosnkowo - ziołowym i posypujemy żółtym serem.
Zapiekamy 30 min w temp 180 stopni.
Komentarze (8)