Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne Rigate alla Norma

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron Penne Rigate 400 gramów
bakłażan 250 gramów
krojone pomidory w zalewie 400 gramów
solony ser ricotta 80 gramów
cebula biała 50 gramów
oliwa z pierwszego tłoczenia 30 mililitrów
bazylia 6 listków
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz 1 do smaku
oliwa 1 do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Penne Rigate alla Norma

Pokroić bakłażan w kostkę, posolić lekko i odstawić na ok. 20 minut.
Rozgrzać na patelni na dużym ogniu taką ilość oliwy, aby móc całkowicie zanurzyć kostki bakłażana, szybko podsmażyć je na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posiekać cebulę i czosnek. Umieścić dużą patelnię na średnim ogniu, podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, kostki bakłażana, pomidory, sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron Penne Rigate w dużej ilości osolonej wody, wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować bazylią i tartym serem ricotta. Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak