Penne Rigate alla Norma

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron Penne Rigate

    400 gramów
  • bakłażan

    250 gramów
  • krojone pomidory w zalewie

    400 gramów
  • solony ser ricotta

    80 gramów
  • cebula biała

    50 gramów
  • oliwa z pierwszego tłoczenia

    30 mililitrów
  • bazylia

    6 listków
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól i pieprz

    1 do smaku
  • oliwa

    1 do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokroić bakłażan w kostkę, posolić lekko i odstawić na ok. 20 minut.
Rozgrzać na patelni na dużym ogniu taką ilość oliwy, aby móc całkowicie zanurzyć kostki bakłażana, szybko podsmażyć je na złoty kolor, wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Posiekać cebulę i czosnek. Umieścić dużą patelnię na średnim ogniu, podgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, kostki bakłażana, pomidory, sól i pieprz. Całość wymieszać i smażyć przez ok. 15 minut.
W międzyczasie ugotować makaron Penne Rigate w dużej ilości osolonej wody, wymieszać z przygotowanym wcześniej sosem, udekorować bazylią i tartym serem ricotta. Podawać na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat