Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne 400 gram
oliwka bez pestek 80 gram
cebula biała 1 szt
masło 50 gram
pomidor 3 szt
pomidor pelati 1 puszka
ser mozarella 1 szt
natka pietruszki 1/2 pęczek
papryczka chili 1 szt
cytryna 1 szt
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor, dokładamy puszkę pomidorów, które lekko rozdrabniamy, dolewamy ok 150 ml wody i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem.
Krok 1 - Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami foto
2
Papryczkę kroimy na drobną kosteczkę, oliwki kroimy na połówki i wszystko wraz z tuńczykiem dorzucamy do sosu.
Krok 2 - Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami foto
3
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będą al dente. Ugotowany makaron dorzucamy do sosu wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami i mozarellą.
Krok 3 - Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami foto
4
Natkę drobno siekamy i dodajemy na koniec.

Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Krok 4 - Penne na ciepło z tuńczykiem i oliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 15.07.2013 09:35
smaczne mniam
magdziorka6 29.05.2013 17:15
szybkie smaczne danie
IwonaDD 29.05.2013 10:33
pyszne, uwielbiam makaron i tuńczyka
Juleczka20 29.05.2013 09:56
pyszny obiadek
kasiaw 29.05.2013 09:02
uwielbiam makarony
iwi 29.05.2013 07:31
Smaczne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak