Penne carbonara z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

  • wędzonego boczku

    20 dag
  • śmietany kremówki

    50 ml
  • żółtka

    2
  • parmezan

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron penne ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć na rumiano. Cukinię drobno posiekać lub zmiksować (jeśli jest młoda, można wykorzystać całą, jeśli korzystamy z kawałka dużej cukinii, lepiej ją obrać i wyciąć gniazda nasienne), dodać do boczku. Po około 15 minutach dorzucić odcedzony makaron, przesmażyć razem, zdjąć z ognia, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i odrobiną startego parmezanu, doprawić pieprzem i ewentualnie solą, szybko wymieszać i od razu podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
asia1985 21.07.2012 22:10
ciekawe :)
Kate131 14.11.2011 08:48
super
bursztynek 07.03.2011 23:25
fajny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat