Penne bolonese ze szczyptą cynamonu

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    1 opakowanie
  • mięso mielone

    1/2 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoik
  • kostka rosołowa

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • cynamon

    2 łyżeczki
  • bazylia

    do s,maku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu
2. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawą do mięsa mielonego. Formujemy malutkie pulpeciki i wrzucamy na rozgrzany olej.
3. Cebulę kroimy w kostkę
4. Do usmażonych pulpetów wrzucamy cebulę i po minucie zalewamy szklanką wody z kostką rosołową.
5. Po zagotowaniu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy (łącznie z cynamomen).

6. Gotujemy ok 6 minut.

Na talerz nakładamy makaron, polewamy sosem z pulpetami, a następnie posypujemy serem i dekorujemy listkiem bazylii ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tomek18 28.03.2012 09:45
super
Jaheira11 29.11.2011 22:48
mój maż by się rozpłynął :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat