Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Penne pesto z kurczakiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron penne 150-200 g
śmietana 36%
pierś z kurczaka pojedyncza
pesto 1 łyżka stołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Penne pesto z kurczakiem

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

Pierś z kurczaka można dzień wcześniej zamarynować (oliwa + ulubione zioła) ew podsmażyć podczas gotowania makaronu;
Pierś kroimy na mniejsze kawałki oprószamy ulubionymi ziołami (imbir, papryka, świeżo mielony pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, bazylia etc) i smażymy saute na patelni (patelni grillowej).

Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy pesto, mieszamy (podgrzewamy na małym ogniu).
Dorzucamy makaron i usmażoną pierś.
Mieszamy dokładnie (makaron i mięso powinny być dobrze obtoczone w sosie).

Wykładamy na talerze, posypujemy świeżo mielonym pieprzem/solą czosnkową i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aida 05.02.2014 14:36
ha ha zjadłam literkę ;) dziękuję za info ale już się nie da zmienić. Trudno, będzie lepiej smakowało ;)
Habibi 28.01.2014 16:40
proponuję zmienić nazwę przepisu na penne, bo peNe to w jęz. włoskim męska część ciała ;)
Agnieszka_B 12.08.2011 21:50
Prezentuje się wyśmienicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak