Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 430 g
otręby owsiane 15 g
mleko 1/4 szklanka
woda 1/4 szklanka
sól 1 łyżeczka
suszone pomidory 2 łyżki
oliwa 2 łyżek
pestki z dyni 0,5 szklanka
drożdże suche 7 g
puree 230 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnisty chleb dyniowo-pomidorowy

Przesianą mąkę mieszamy z solą, pomidorami, drożdżami i otrębami.

Wodę i mleko podgrzewamy i zalewamy mąkę.

Dodajemy puree z dyni i jedną łyżkę oliwy i krótko miksujemy.

Całość wykładamy na stolnicę i zagniatamy na gładkie ciasto.

Dodajemy drugą łyżkę oliwy i ponownie zagniatamy.

Na koniec dodajemy pestki dyni.

Zagniatamy i smarujemy oliwą.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczach.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak