Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste tosty z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

chleb tostowy pełnoziarnisty 12 kromek
pieczarki 300 g
ser żółty 6 plastrów
sól
pieprz

SOS CZOSNKOWY

śmietana 3 łyżki
majonez 1 łyżka
ząbek czosnku 1 szt
sól
pieprz
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste tosty z pieczarkami

Pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce w plasterki. Przekładamy na patelnię, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy do odparowania z nich wody. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kromki chleba tostowego. Na każdej kromce układamy po pół plasterka sera żółtego. Następnie na ser wykładamy po 2 łyżki usmażonych pieczarek. Na pieczarkach układamy pozostałe plastry sera. Na serze układamy kromki chleba i mocno dociskamy je dłonią. Tak przygotowane tosty wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 10 minut. SOS: Do miseczki dajemy śmietanę i majonez. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Ząbek czosnku obieramy z łupinki i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki sosu czosnkowego dokładnie mieszamy ze sobą.

Jeszcze gorące tosty podajemy z sosem czosnkowym, lub keczupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak