Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą malinową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    2 szklanka
  • woda

    2/3 szklanka
  • sól

    1/3 łyżeczka płaska
  • konfitura malinowa

    1 słoiczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą malinową foto
Do mąki dodajemy sól i cały czas zagniatając wlewamy tyle wody, aby powstało nam ciasto, które łatwo da się rozwałkować i nie będzie zbyt twarde ani „lejące” (ja dałam mniej więcej 2/3 szklanki wody).
Krok 2 - Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą malinową foto
Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i foremką wycinamy dowolne kształty (do konfitury malinowej musiały być serduszka :)).
Krok 3 - Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą malinową foto
Pieczemy na kuchennej blaszce lub grubej żeliwnej patelni ( ja z braku starej kuchni, musiałam zadowolić się patelnią) po kilka minut z każdej strony- na powierzchni podpłomyków powinny się pojawić bąbelki.
Krok 4 - Pełnoziarniste podpłomyki z konfiturą malinową foto
Podajemy od razu po przygotowaniu z domową konfiturą malinową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sroczka 23.04.2012 12:40
Bardzo smakowicie wyglądają te serduszka z konfiturą. Pycha.
Anna146 23.04.2012 07:56
zawsze to zdrowsza przekąska niż zwykłe ciastka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat