Pełnoziarniste placuszki z twarożkiem i rzeżuchą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • mleko

    0,5 szklanka
  • oliwa

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • jogurt naturalny

    0,5 opakowania
  • szczypiorek

    1 szt
  • pomidory suszone

    5 szt
  • rzeżucha

    1 szt
  • pieprz

    1 szczypta
  • mąka żytnia

    0,25 pełnoziarnista
  • ser biały

    1 (chudy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijam białko. W drugiej misce łączę i mieszam na gładką masę: obydwie mąki, żółtko, mleko. Następnie dodaję oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie łączę z ubitym białkiem.

Placuszki smażę na suchej patelni z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.

W tym czasie rozdrabniam ser biały, łączę z jogurtem naturalnym, posiekanym szczypiorkiem (ja miałam pyszny szczypiorek z okiennej uprawy, wyhodowany z cebuli) oraz suszonymi pomidorami (również własnej roboty). Dolewam trochę oliwy z pomidorów do smaku. Dodaję sól i pieprz. I tyle! Twarożek możemy przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda60 12.04.2013 09:35
bardzo zdrowe
Janina 11.04.2013 13:41
Bardzo smaczne
Janina 11.04.2013 13:40
Bardzo smaczne
msmors 11.04.2013 13:28
fajny przepis
cooleczka 11.04.2013 13:08
ale pysznie wygląda
Anonimowy 11.04.2013 13:05
wygląda rewelacyjnie!
Konczi 11.04.2013 13:03
zdrowe jedzonko
Kazimierz1 11.04.2013 12:51
pyszności :)
Magda24 11.04.2013 12:29
apetyczne placuszki
Monika-twin 11.04.2013 12:22
poezja smaku

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat