Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste placuszki z twarożkiem i rzeżuchą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szklanka
jajko 1 szt
mleko 0,5 szklanka
oliwa 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
sól 1 szczypta
jogurt naturalny 0,5 opakowania
szczypiorek 1 szt
pomidory suszone 5 szt
rzeżucha 1 szt
pieprz 1 szczypta
mąka żytnia 0,25 pełnoziarnista
ser biały 1 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste placuszki z twarożkiem i rzeżuchą

Ubijam białko. W drugiej misce łączę i mieszam na gładką masę: obydwie mąki, żółtko, mleko. Następnie dodaję oliwę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie łączę z ubitym białkiem.

Placuszki smażę na suchej patelni z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.

W tym czasie rozdrabniam ser biały, łączę z jogurtem naturalnym, posiekanym szczypiorkiem (ja miałam pyszny szczypiorek z okiennej uprawy, wyhodowany z cebuli) oraz suszonymi pomidorami (również własnej roboty). Dolewam trochę oliwy z pomidorów do smaku. Dodaję sól i pieprz. I tyle! Twarożek możemy przygotować dzień wcześniej.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 12.04.2013 09:35
bardzo zdrowe
Janina 11.04.2013 13:41
Bardzo smaczne
Janina 11.04.2013 13:40
Bardzo smaczne
msmors 11.04.2013 13:28
fajny przepis
cooleczka 11.04.2013 13:08
ale pysznie wygląda
11.04.2013 13:05
wygląda rewelacyjnie!
Konczi 11.04.2013 13:03
zdrowe jedzonko
Kazimierz1 11.04.2013 12:51
pyszności :)
Magda24 11.04.2013 12:29
apetyczne placuszki
Monika-twin 11.04.2013 12:22
poezja smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak