Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    0,5 szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • siemię lniane

    2-3 łyżki
  • woda letnia

    200 ml
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • cukier

    0,5 łyżeczki

Pozostałe produkty

  • cebula

    2-3 szt
  • olej

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • mozzarella

    1 kulka duża
  • papryka mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą.
Krok 2 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Resztę mąki wsypać do drugiej miski, dodać siemię lniane, sól, olej i wyrośnięty rozczyn.
Krok 4 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Wyrabiać około 5-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 5 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w pół krążki cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 6 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję cebuli.
Krok 7 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
Przykryć plasterkami mozzarelli i oprószyć mieloną papryką. Blaszkę z pizzerkami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat