Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 0,5 szklanki
drożdże 2 dag
siemię lniane 2-3 łyżki
woda letnia 200 ml
olej 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki

Pozostałe produkty

cebula 2-3 szt
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
mozzarella 1 kulka duża
papryka mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić z cukrem i ciepłą wodą.
Krok 1 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
2
Wymieszać z 2 łyżkami mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
3
Resztę mąki wsypać do drugiej miski, dodać siemię lniane, sól, olej i wyrośnięty rozczyn.
Krok 3 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
4
Wyrabiać około 5-8 minut, wyłożyć na posypaną mąką deskę, rozwałkować i wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Krok 4 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
5
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w pół krążki cebulę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
6
Na wyrośnięte krążki ciasta włożyć porcję cebuli.
Krok 6 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto
7
Przykryć plasterkami mozzarelli i oprószyć mieloną papryką. Blaszkę z pizzerkami wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut.
Krok 7 - Pełnoziarniste pizzerinki z mozzarellą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak