Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 400 g + do podsypania stolnicy
wołowina 40 dag
pieczarki 30 dag
kukurydza w puszce 1 puszka
woda letnia 1,5 szklanki
olej 2 łyżki + do smażenia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Pyszne i zdrowe pierogi pełnoziarniste z niecodziennym farszem. Świetnie smakują okraszone cebulką.

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy w kostkę, zalewamy wodą, wstawiamy na ogień. Gdy się wyszumuje zdejmujemy pianę i gotujemy na wolnym ogniu przez 60-70 min (aż będzie miękkie)
Krok 1 - Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami foto
2
Pieczarki obieramy, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy na ręczniku papierowym. Większe kroimy w ćwiartki, mniejsze na połowy, skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Posypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy jeszcze 3 minuty mieszając.
Krok 2 - Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami foto
3
Mięso odsączamy z wody, kukurydzę z zalewy, a pieczarki z tłuszczu (z tym, że tłuszczyk zostawiamy). Przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodajemy 3-4 łyżki tłuszczyku ze smażenia pieczarek, gałkę muszkatołową, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą według uznania, dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami foto
4
Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy olej i stopniowo dolewając wody zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschła.
Krok 4 - Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami foto
5
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, szklanką wycinamy krążki. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta.
Krok 5 - Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami foto
6
W dużym garnku wstawiamy wodę, wsypujemy łyżeczkę soli. Na środek każdego krążka układamy łyżeczkę farszu. Palcami zlepiamy pierogi. Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pierogi na talerzu dekorujemy świeżym koperkiem. Smacznego!
Krok 6 - Pełnoziarniste pierogi z wołowiną, kukurydzą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 18.10.2016 18:58
Dla mnie dobry przepis
bietka 18.10.2016 17:24
takie pierożki muszą być bardzo smaczne, z chęcią bym je spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak