Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI NA CIASTO

  • mąka pełnoziarnista

    450 g
  • woda ciepła

    270 ml
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

SKŁADNIKI NA FARSZ

  • różyczki brokuła

    450 g
  • ser biały

    250 g (półtłusty)
  • cebula biała

    1 duża szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • oregano

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • oliwa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
Propozycja na zdrowe, smaczne i bardzo pożywne pierożki, przygotowane z mąki z pełnego przemiału, które wypełnia aromatyczny farsz brokułowo - serowy.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy CIASTO:

Mąkę pełnoziarnistą zagniatamy z dosyć ciepłą wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli.

Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby "odpoczęło".

Krok 2 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
Następnie przygotowujemy FARSZ:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.

Brokuł i cebulkę studzimy.

Ostudzone różyczki brokuła miksujemy za pomocą blendera wraz z 2 ząbkami czosnku na gładką masę, a następnie dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, rozgnieciony widelcem ser biały, 2 łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 3 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą szklanki, na których układamy porcje farszu.
Krok 4 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
Następnie zalepiamy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce.
Krok 5 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierożki podajemy z ulubioną okrasą. Całość świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub kleksem gęstej śmietany.

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 25.04.2015 08:34
super pierożki
dollce 12.04.2015 21:10
świetne połączenie
Kolorowa 11.04.2015 17:14
Mmmm super ;)
gosia56 11.04.2015 16:40
super pomysł;)
anemon 10.04.2015 20:43
Podoba mi się Twój pomysł na farsz do pierogów.
Ada-Gaba 10.04.2015 19:51
smaczny farsz
iskierka.ag 10.04.2015 16:50
Ale pięknie wyglądają :) Bardzo estetyczne. Na pewno smaczne i zdrowe :)
IZABELA29 10.04.2015 16:00
fajny farsz i pewnie smaczne
katerinaJ 10.04.2015 15:41
Pychotka :)
norweska20 10.04.2015 15:19
pisze się na taki obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat