Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

SKŁADNIKI NA CIASTO

mąka pełnoziarnista 450 g
woda ciepła 270 ml
oliwa 2 łyżki
sól do smaku

SKŁADNIKI NA FARSZ

różyczki brokuła 450 g
ser biały 250 g (półtłusty)
cebula biała 1 duża szt.
czosnek 2 ząbki
oregano 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku
sól do smaku
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym

Kroki postępowania

1
Propozycja na zdrowe, smaczne i bardzo pożywne pierożki, przygotowane z mąki z pełnego przemiału, które wypełnia aromatyczny farsz brokułowo - serowy.

PRZYGOTOWANIE:

Na początku przygotowujemy CIASTO:

Mąkę pełnoziarnistą zagniatamy z dosyć ciepłą wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli.

Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby "odpoczęło".

Krok 1 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
2
Następnie przygotowujemy FARSZ:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.

Brokuł i cebulkę studzimy.

Ostudzone różyczki brokuła miksujemy za pomocą blendera wraz z 2 ząbkami czosnku na gładką masę, a następnie dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, rozgnieciony widelcem ser biały, 2 łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Krok 2 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
3
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, podsypując je delikatnie mąką, a następnie wycinamy kształty za pomocą szklanki, na których układamy porcje farszu.
Krok 3 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
4
Następnie zalepiamy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce.
Krok 4 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto
5
Gotowe pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy je 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia.

Pierożki podajemy z ulubioną okrasą. Całość świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub kleksem gęstej śmietany.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Pełnoziarniste pierogi z farszem brokułowo - serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 25.04.2015 08:34
super pierożki
dollce 12.04.2015 21:10
świetne połączenie
Kolorowa 11.04.2015 17:14
Mmmm super ;)
gosia56 11.04.2015 16:40
super pomysł;)
anemon 10.04.2015 20:43
Podoba mi się Twój pomysł na farsz do pierogów.
Ada-Gaba 10.04.2015 19:51
smaczny farsz
iskierka.ag 10.04.2015 16:50
Ale pięknie wyglądają :) Bardzo estetyczne. Na pewno smaczne i zdrowe :)
IZABELA29 10.04.2015 16:00
fajny farsz i pewnie smaczne
katerinaJ 10.04.2015 15:41
Pychotka :)
norweska20 10.04.2015 15:19
pisze się na taki obiad :)
Agnieszka-87-25 10.04.2015 15:17
dobroci :))))
Betina#45 10.04.2015 14:59
rewelacyjne pierożki ! z chęcią takich bym spróbowała ;)
Internetowa Kuchnia 10.04.2015 14:09
bardzo fajne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak