Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI NA CIASTO
-
mąka pełnoziarnista
450 g -
woda ciepła
270 ml -
oliwa
2 łyżki -
sól do smaku
SKŁADNIKI NA FARSZ
-
różyczki brokuła
450 g -
ser biały
250 g (półtłusty) -
cebula biała
1 duża szt. -
czosnek
2 ząbki -
oregano
2 łyżeczki -
Pieprz czarny Prymat w młynku
-
sól do smaku
-
oliwa
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

PRZYGOTOWANIE:
Na początku przygotowujemy CIASTO:
Mąkę pełnoziarnistą zagniatamy z dosyć ciepłą wodą z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiną soli.
Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, aby "odpoczęło".

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je w osolonej oraz delikatnie posłodzonej wodzie.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy ją na odrobinie oliwy z oliwek.
Brokuł i cebulkę studzimy.
Ostudzone różyczki brokuła miksujemy za pomocą blendera wraz z 2 ząbkami czosnku na gładką masę, a następnie dodajemy do niej zeszkloną cebulkę, rozgnieciony widelcem ser biały, 2 łyżeczki oregano oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.



Pierożki podajemy z ulubioną okrasą. Całość świetnie komponuje się z jogurtem naturalnym lub kleksem gęstej śmietany.
Życzę smacznego! :)
Komentarze (13)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (3)