Pełnoziarniste pierogi ruskie

Pełnoziarniste pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz

  • ziemniaki ugotowane

    500 gram
  • twaróg

    250 gram
  • boczek wędzony

    200 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • sól i pieprz

    do smaku

Ciasto

  • mąka pełnoziarnista

    1,5 szklanki
  • mąka żytnia

    1,5 szklanki
  • sól

    duża szczypta
  • woda ciepła

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek surowy wędzony pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na tłuszczu ze skwarek.
Ugotowane zimne ziemniaki dokładnie utłucz tłuczkiem z dodatkiem twarogu. Dodajemy podsmażoną cebulę i skwarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Napełniamy farszem i zlepiamy. Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pestka 19.11.2015 10:37
dobry pomysł
MAR3STA 07.11.2015 14:45
świetny pomysł na takie pierożki
Ela15 06.11.2015 14:27
takich jeszcze nie jadłam, wyglądają ciekawie
Damiano 26.10.2015 08:11
pyszne pierożki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat