Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste pierogi ruskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Farsz

ziemniaki ugotowane 500 gram
twaróg 250 gram
boczek wędzony 200 gram
cebula 1 sztuka
sól i pieprz do smaku

Ciasto

mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki
mąka żytnia 1,5 szklanki
sól duża szczypta
woda ciepła 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pierogi ruskie

Boczek surowy wędzony pokroić w kostkę i podsmażyć.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Podsmażyć na tłuszczu ze skwarek.
Ugotowane zimne ziemniaki dokładnie utłucz tłuczkiem z dodatkiem twarogu. Dodajemy podsmażoną cebulę i skwarki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy sól. Dodajemy stopniowo wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Napełniamy farszem i zlepiamy. Wkładamy do posolonego wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minuty od momentu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 19.11.2015 10:37
dobry pomysł
MAR3STA 07.11.2015 14:45
świetny pomysł na takie pierożki
Ela15 06.11.2015 14:27
takich jeszcze nie jadłam, wyglądają ciekawie
Damiano
Damiano 26.10.2015 08:11
pyszne pierożki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak