Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste pierogi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna pełnoziarnista 3 szklanki
jajko 1 szt
olej roślinny 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
woda 2/3 szklanki

Farsz

szpinak 400 g
chudy ser twarogowy 200 g
Gęsty jogurt 2 łyżki
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pierogi

Rozmrozić szpinak na patelni pod przykryciem, dodając sól. Gdy szpinak będzie już miękki, odkryć pokrywkę i poczekać aż woda odparuje. Dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt. Na koniec dodać twaróg, wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Wystudzić. Mąkę połączyć z jajkiem, olejem oraz solą. Stopniowo dodając wodę, ugniatać ciasto. Po otrzymaniu gładkiej masy należy rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe placki. Na każdym placku umieść 1 łyżkę wystudzonego farszu i skleić brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 23.12.2016 22:14
wspaniałe pierogi
Jadwiga/Jaga85 23.12.2016 20:04
super przepis
RenataZ-et 23.12.2016 19:24
super pierogi
ilka01 23.12.2016 13:37
pysznie i zdrowo :)
Ola1984 23.12.2016 13:26
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :) U mnie najczęściej z dodatkiem ricotty.
Wacław 23.12.2016 12:36
bardzo dobre pierogi !!!
ada.la 23.12.2016 12:25
super przepis
olkaaa 23.12.2016 11:18
musze zrobić
Madzai 23.12.2016 09:57
Fajna alternatywa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak