Pełnoziarniste pierogi

Pełnoziarniste pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka pszenna pełnoziarnista

    3 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    2/3 szklanki

Farsz

  • szpinak

    400 g
  • chudy ser twarogowy

    200 g
  • Gęsty jogurt

    2 łyżki
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozmrozić szpinak na patelni pod przykryciem, dodając sól. Gdy szpinak będzie już miękki, odkryć pokrywkę i poczekać aż woda odparuje. Dodać pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jogurt. Na koniec dodać twaróg, wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku. Wystudzić. Mąkę połączyć z jajkiem, olejem oraz solą. Stopniowo dodając wodę, ugniatać ciasto. Po otrzymaniu gładkiej masy należy rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe placki. Na każdym placku umieść 1 łyżkę wystudzonego farszu i skleić brzegi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie około 4-5 minut od wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

23.12.2016 22:14
wspaniałe pierogi

Jadwiga/Jaga85

23.12.2016 20:04
super przepis

RenataZ-et

23.12.2016 19:24
super pierogi

ilka01

23.12.2016 13:37
pysznie i zdrowo :)

Ola1984

23.12.2016 13:26
Uwielbiam pierogi ze szpinakiem :) U mnie najczęściej z dodatkiem ricotty.

Wacław

23.12.2016 12:36
bardzo dobre pierogi !!!

ada.la

23.12.2016 12:25
super przepis

olkaaa

23.12.2016 11:18
musze zrobić

Madzai

23.12.2016 09:57
Fajna alternatywa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat