Pełnoziarniste pancakes na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pełnoziarnista

    1 szkl.
  • cukier

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • maślanka

    1 szkl.
  • jajko

    2 szt.
  • masło

    30 g
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.
Jajka roztrzepujemy z maślanką i dodajemy do mąki.
Na końcu dodajemy przestudzone roztopione masło i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, wlewamy ciasto (po około 2 łyżki na jednego placuszka) i smażymy na złoty kolor.
Gdy pojawią się na powierzchni placuszka pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy.
Podajemy ciepłe ze śmietaną (jogurtem naturalnym) i syropem klonowym oraz jagodami pasteryzowanymi lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
foczka-ks 21.01.2014 00:11
bajecznie wygląda
mufinka79 20.01.2014 17:40
Bardzo dziękuję za miłe komentarze :)
olla85 20.01.2014 09:33
Piękne placuszki :) Idealne śniadanie, pycha!!!
Mniam 19.01.2014 19:28
Jakie piękne zdjęcie! Wszystkie takie równe- idealne.
Olga_SK 19.01.2014 18:35
Piękna kompozycja zdjęcia :)
Czyki 19.01.2014 17:43
Dosłownie pychotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat