Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste pancakes na maślance
Wykorzystajcie mąkę pełnoziarnistą do przygotowania tych smacznych pancakes na maślance. Dodatki wybierzcie dowolne - mogą to być borówki, maliny, truskawki lub syrop klonowy. W każdej z tych opcji będą smaczne.
1. Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, cukier i proszek do pieczenia, mieszamy.
2. Jajka roztrzepujemy z maślanką i dodajemy do mąki.
3. Na końcu dodajemy przestudzone roztopione masło i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
4. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, wlewamy ciasto (po około 2 łyżki na jednego placuszka) i smażymy na złoty kolor.
5. Gdy pojawią się na powierzchni placuszka pęcherzyki powietrza przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilkę smażymy.
6. Podajemy ciepłe ze śmietaną (jogurtem naturalnym) i syropem klonowym oraz jagodami pasteryzowanymi lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego!