Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste nocne bułeczki

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl
mąka orkiszowa 1,5 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 40 g
woda 1/2 szkl
mleko 1/2 szkl
sól 1 łyżka
olej 1/3 szkl
jajko 1
sezam 1 łyżka (do posypania)

Porada

Przepis pochodzi z blogu Arabeski po moich małych modyfikacjach.

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste nocne bułeczki

Kroki postępowania

1
Wszystkie mąki przesiewamy do miski. Do miseczki kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem . Do miski z mąką dodajemy łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko razem ze sobą mieszamy przy użyciu łyżki , do momentu połączenia się składników. Kolejno ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 5 minut. Ciasto zostawiamy w misce na następne 5 min. Po "leżakowaniu" wyrabiamy je jeszcze chwile. Wyrobione ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Ranek następnego dnia
Rankiem ciasto przekładamy na blat i dzielimy na około 12 części. Z porcji ciasta formujemy wałek (ok. 22 cm). Wałeczek zawijamy w supełek, ale nie na środku, tylko bliżej jednego z brzegów. Krótszy koniec zawijamy pod spód pętelki, a następnie dłuższy koniec przeplotłam przez środek (od góry), a potem jeszcze raz.
Krok 1 - Pełnoziarniste nocne bułeczki foto
2
Ukształtowane bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i ew. posypujemy otrębami, sezamem, makiem lub siemieniem itp.
Krok 2 - Pełnoziarniste nocne bułeczki foto
3
Bułki pieczemy w temperaturze około 210-220ºC, przez około 20 - 25 minut. Następnie studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami zarówno wytrawnymi jak i słodkimi. Moim zdaniem bułeczki najlepiej podać z dżemem w towarzystwie kakao.
Krok 3 - Pełnoziarniste nocne bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 26.11.2015 08:42
Pięknie zaplecione :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak